Ďalšie trestné stíhanie v kauze Gorila

31.01.2013 Bratislava

Bratislava 31. januára (TASR) - Polícia v najbližších dňoch spustí v kauze Gorila ďalšie trestné stíhanie vo veci, a to pre podozrenie zo zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.
Stíhanie by sa malo týkať aktivít súvisiacich so Slovenskými elektrárňami a s talianskym Enelom ešte z čias privatizácie počas druhej Dzurindovej vlády.
"Vyplýva to z výpovedí svedkov a dokumentov, ktoré sa podarilo získať vyšetrovaním", uviedol pre denník PRAVDA zdroj z justičného prostredia, ktorý si neželal byť menovaný. Rozhodnutie o začatí trestného stíhania by prokurátor mohol dať podľa informácií denníka najneskôr do začiatku budúceho týždňa. V spise Gorila, ktorý sa objavil na verejnosti, sa podľa zdroja denníka o týchto skutočnostiach nepíše. Vyšetrovateľ tímu, ktorý rieši kauzu Gorila, ich mal získať výsluchmi a z dokumentov, ktoré má k dispozícii. Vzhľadom na charakter trestného stíhania a to, že okolnosti spisu Gorila popisujú roky 2005 a 2006, by sa mohlo stíhanie týkať privatizácie elektrární. Práve k spôsobu privatizácie podniku z roku 2006 sa v stredu 30. januára vynorili aj ďalšie pochybnosti, a to po rokovaní vlády Roberta Fica. V roku 2005 bol exminister financií Ivan Mikloš pri dohode, že vládny kabinet po privatizácii neuvidí z elektrární dividendy do roku 2010, aby sa dostavali Mochovce, a to bez záväzných termínov.
Zdroj: TASR
 

Vyberte región